söndag 9 september 2012

Från toppen till botten och upp igen

Vi har högsommar i Bryssel denna veckan. I helgen har det varit nästan 30 grader i skuggan på dagarna och 22 grader sent på kvällen. Det känns nästan som Rivieran. Minus tillgång till svalkande hav då kanske;). Igår gjorde vi iallafall något medelhavs-inspirerat och tog med oss barnen på restaurang. På kvällen... Det har vi inte gjort ofta, men tänker att övar vi inte på det nu i denna åldern så funkar det garanterat inte när de är äldre. Och med tanke på att båda nu äter det mesta, inte blir för gnälliga när de är uppe efter läggdags och tycker att restaurang är kul så drog vi ner till en mysig och familjevänlig marockansk restaurang med stor och härlig terrass. Komplett med väggfast soffa med kuddar som kändes taktiskt om kidsen skulle tröttna i ordets dubbla bemärkelse.
"Oskar, är du snäll och räcker mig lite bröd". "Jamen visst Nina, ett ögonblick bara". Eller, nja, kanske inte riktigt, men det gick över förväntan bra. Och det blev bara en utspilld äppeljuice...

Vi hade taktiskt nog tagit med lite papper, kritor och Bamsetidningar och det var nog bra eftersom varken Oskar eller Nina fattar varför inte maten kommer precis när man beställt den. (Vi pratar ju om barn som kan tycka att vänta 20 sekunder på en macka är jäääätteelååång tid...), men annars gick det rätt smidigt. Båda tyckte också att det var väldigt spännande att gå ut och äta och Nina ville såklart gå fram till kyparen och betala själv innan vi skulle gå:).

Idag hade vi tänkt att ge oss iväg från värmeböljan genom att ta oss till de Nekker utanför Mechelen där det finns ett rekreationscenter utomhus med tillgång till bad i den stora ån som flyter förbi där. Men det gick helt åt skogen. Först körde vi vilse eftersom den idiotiska GPS-en skickade oss i fel riktning inne i Mechelen, sedan stod vi och köade 20 minuter för att komma in (inträde såklart) och sedan blev vi tillsagda att vi inte fick komma in för jag hade inte mitt ID-kort med mig. Alltså nu vet jag ju att man egentligen enligt belgisk lag ska ha sitt ID-kort på sig bara man går ut med soporna (d.v.s. lämnar hemmet), men egentligen ska man ju också plocka upp hundskit, inte skräpa ner, inte parkera på trottoarer och övergångsställen och inte köra för fort,  men det kan man lätt komma undan med  utan några större konsekvenser. Jag har alltid undrat varför, men nu förstår jag ju att Åka och Bada med Familjen Utan ID ligger mycket högre upp på listan av Saker Man Absolut Inte Får Göra i Belgien....

Att Lars försökte be dem rucka lite på reglerna (han hade ju ID) och att folk bakom i kön tyckte att det var löjligt att inte släppa in en barnfamilj som åkt hela vägen från Bryssel, hjälpte inte ett smack. Vi fick åka därifrån. Då försökte vi med Hofstade som inte låg så jättelångt därifrån och som har samma upplägg fast med en stor sjö istället. Samma sak där. Man är tydligen ansedd som en säkerhetsrisk på badplatsen om man inte kan identifiera sig i detta landet.

Jag och Lars blev förbannade. Barnen blev besvikna. Vi hade lovat dem bad och strand och där stod de med sina hinkar och badgrejor... Vi fick åka tillbaka till Bryssel. Tre timmars bilfarande blev resultatet av den misslyckade utflykten och det kändes surt, men vi tog oss iallafall till slut till en annan park på hemmaplan, hade vår picknick där, käkade glass och njöt av det som var kvar av eftermiddagen.

Det fanns en hoppborg i parken och det var ju roligt.
Glass är gott. Glass gör glada barn. Glada barn gör glada föräldrar.Det blev lite utomhusbad idag iallafall......

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Härligt att ni har så varmt och skönt vänder hos er.De lovade oss soligt här också men som vanligt blev det regn i stället.Sådan otur ni hade med utflykten men det blev ju bra till sist.Glöm aldrig ditt ID i fortsättningen.Borta bra men hemma bäst i lilla badpoolen på terassen.Glassarna var väl super ändå.
Kram

Jennifer sa...

Härligt med värmen...
Det var hårt att lämna Monte Carlo och Nice för elva dagar sen.
Men värt det - firat lill-Siggi. :)

Så sjukt med id-korten!

Men rätt att ta med barnen ut, Märta och Sigrid är väldigt vana vid att gå på restaurang, man blir nervsvag ibland men det är värt det.
Som när Märta och jag var i London nu i maj, hon var hur van som helst vid det.
Och förra helgen var en kollega och jag ute och käkade på Söder, tjejerna + hans dotter skötte sig själva, med hjälp av en ipad!

Kram