Jaja, man måste ju inte läsa dem såklart (och jag hoppade gladeligen över denna artikel), men ibland känns det som om dagens föräldrar har ett enormt behov att vända in och ut på allt som har med bebisar att göra på ett sätt som jag är övertygad våra föräldrar inte alls gjorde.. Jag har själv flera bebis- och barnböcker i bokhyllan som jag ivrigt läste i den första tiden med Oskar.. Såklart finns det många bra råd där och på nätet, men jag kommer ihåg att jag också ofta blev väldigt konfunderad över hur expertisen i olika länder (i mitt fall Belgien, Sverige och Storbritannien) hade så totalt olika åsikter om det mesta.
- Exempel:
Bada bastu, ta varma bad och dricka kaffe under graviditeten-inga kommentarer i Belgien, nada problemas i Sverige, men förenat med allvarliga risker för fostret i Storbritannien. - Samsovning med bebisar-förenat med högre risk för plötslig spädbarnsdöd i Belgien och Storbritannien, men aktivt förespråkat i Sverige.
- Rutiners vara eller icke vara för bebisar-generellt sett fokus på att skaffa rutiner för bebisar efter de första månaderna vad gäller sov-, matvanor och annat i Belgien och Storbritannien, medans den svenska expertisen pratar mer om att "ta det som det kommer", "allt är normalt" etc.....
- Kudde till bebisen-absolut inte i Belgien och Storbritannien där det anses vara en kvävningsrisk, absolut i Sverige annars får bebisen platt huvud (inte för att jag sett många sjuttiotalister med platt huvud trots brist på kuddar för oss som var bebisar då.......).
Den här gången tänker jag iallafall spendera mindre tid på s.k expertis (förutom den rent medicinska jag får från vår rationella barnläkare) och mer på vad som känns rätt för vår familj. Det kan vara tillräckligt stressigt och slitsamt som det är med en liten bebis hemma utan att behöva gå och ha dåligt samvete för att man inte följer alla femtioelva råd till punkt och pricka. Jag tror stenhårt på att se till att hela familjen mår bra och lyssna mer på sin egen magkänsla än alla dessa snusförnuftiga råd i alla lägen.
Och om jag får behov av att läsa "mammaartiklar" så föredrar jag nog att spana in senaste Mama för lite glammig, överdriven storstadsflärd komplett med lite kändisskvaller trots att denna tidning (eller kanske just pga av det) kan vara ganska ytlig, eller att läsa om någon annans mamma- eller pappaupplevelser ur ett större perspektiv än just den som "bara" förälder. Här kan jag rekommendera Jennifer Wegerups blogg på Wendela. Detta är ju en tjej med många järn i elden (och med den goda smaken att gifta sig med min kusin) och som när hon inte är mammaledig i väntan på bebis nummer 2 i vanliga fall jobbar som vass sportjournalist på Aftonbladet. Kolla in bloggen här:http://blogg.aftonbladet.se/30782/
Nu är det mindre än fyra veckor kvar till den beräknade förlossningen. Hjälp vad tiden har gått snabbt! Nu börjar det dock kännas lite tungt i svanken och ryggen och jag känner av de extra kilona jag har gått upp. Jag är så van vid att vara aktiv och promenera långa sträckor varje dag (för att inte tala om allt jagande efter Tornadon Oskar hemma och utomhus) att jag blir frustrerad över att jag inte orkar det på samma sätt nu, men det är nog läge att ta det lite lugnt framöver. Tids nog blir det väl dags för dagliga promenader med bebisen och tills dess får jag ta tillfället i akt och njuta av min "lathet" nu..
1 kommentar:
Ja, jag måste säga att jag har inte läst en enda bok om barn och råd om hur de fungerar och Erik verkar helt ok ändå. :) Jag har bara konsulterat hemsidan growingpeople.se någon gång ibland, en bra site för alla möjliga frågor och funderingar om barn.
Magen har vuxit! :) Nu väntar vi spänt på vad som döljer sig där i!!
Kram från oss!
Skicka en kommentar