tisdag 8 september 2009

Gott & Blandat

Hurra! Mitt bokpaket från Amazon har anlänt idag. Det var snabbt marscherat minsann med tanke på att jag endast beställde böckerna så sent som i torsdags, men välbehövligt eftersom jag till skillnad från vissa som på något mystiskt sätt lyckas ha 70+ olästa böcker i bokhyllan aldrig nånsin har mer än högst tio och då är majoriteten oftast böcker som jag påbörjat och inte blivit sugen på att läsa vidare, men ändå tycker att jag borde se till att läsa ut. Alltså inget jag kastar mig över direkt. Istället brukar dessa böcker förr eller senare hamna på Oxfam där förhoppningsvis någon annan uppskattar dem bättre...

Fast dessa tio böcker verkar alla lovande och är precis som svenskt smågodis en förhoppningsvis bra blandning mellan surt, sött och salt så att säga. Såhär ser godispåsen ut denna gången:

Biografi:
Little Girl Lost av Barbie Probert-Wright
- en sann historia om två unga tyska systrar som i slutet av andra världskriget ger sig kors och tvärs över Tyskland för att leta upp sina föräldrar...

Deckare:
Hold tight av Harlan Coben.
-jag har gillat de flesta böcker av Harlan Coben. När jag låg på sjukhuset med en nyfödd Oskar läste jag ut The Woods som var en riktig sträckläsarbok. Förhoppningsvis lever denna bok upp till förväntningarna.
Too close to home av Linwood Barclay
-jag läste med behållning Barclays tidigare bok No time for goodbye ändå fram till det klimax som visade sig bestå av ett ganska osannolikt scenario vad gäller förklaringen till mysteriet i boken. Verklighetstroget? Inte alls, men den var ändå ganska spännande att läsa och jag hoppas att Barclay denna gången kan hålla historien lite mer trovärdig än sist....
Ruso and the demented doctor av R.S. Downie
-Gaius Ruso är en läkare i den romerska armén som har oturen att vara posterad i det barbariska och otillgängliga norra territoriet där vädret är eländigt, vinet uselt och lokalbefolkningen riktiga barbarer, dvs, Storbritannien.... Som i första boken Ruso and the disappearing dancing girls så råkar huvudpersonen trilla över vad som visar sig vara ett mord och det ena leder till det andra. Downie beskriver målande och underfundigt denna tidsperioden och tonen i boken är humoristisk snarare än typisk deckarlingo och jag ser fram emot att läsa nummer två i vad jag hoppas kan bli en lång serie böcker om denna annorlunda detektiv och hans sidekicks..

Chicklit:
The baby club och River deep av Rowan Coleman
-jag stötte på Coleman av en slump i Oxfams second-hand bokaffär i somras då jag läste den ganska underhållande The accidental mother som handlade om en kvinna i karriären som helt plötsligt befinner sig behöva ställa upp som vårdnadshavare till sin barndomskompis två unga döttrar efter att mamman dött i en bilolycka. En bra balans av lättviktighet, komiska situationer och lagom dos av allvar gjorde att jag gillade Colemans stil. Jag läste uppföljaren The accidental family i somras och den gjorde mig inte heller besviken och jag hoppas dessa två nybeställda böcker också utgör samma lättflyktiga bokläsande i höst.

Blandade romaner:
The waterhorse av Julia Gregson.
-En historisk roman som utspelar sig under Krimkriget och där huvudpersonen är en frivillig sjuksköterska och hennes upplevelser under denna tid. Jag har läst East of the Sun av samma författare (tema Indien) och gillade hennes författarstil och persongalleri.
Rainy day women av Jane Yardley.
-Den tredje boken jag har köpt av samma författare. De tidigare två har båda varit mycket bra. Bizarra tonårsår i excentriska familjer nånstans i Storbritannien under 60- och 70-talet verkar vara den gemensamma nämnaren för alla böcker, men det ger inte dem rättvisa för även om de har liknande upplägg så är det helt olika historier och karaktärer i varje bok.
The luminous life of Lily Aphrodite av Beatrice Colin
-Historien om Lily, tysk cabaretdansare och stumfilmstjärna i 1900-talets början. Verkar spännande pga av tidsperioden och har blivit rekommenderad i flertalet bokrecensioner.
Election av Tom Perrotta
-En cynisk skildring av en valkampanj... på Winwood High.. Av författaren av den filmatiserade Little Children som jag inte upptäckte förrän den utmärkta The Abstinence teacher (konservativa påtryckningar i hitintills liberal skola och stad leder till att avhållsamhet är den enda sexualundervisning som får propageras med diverse konsekvenser). Boken ska vara en klassiker och har filmats med Reese Witherspoon och Matthew Broderick 1999.

Så vilken bok ska jag börja med?... Det tål att tänkas på medan jag fixar mig en eftermiddagskaffe och skär upp en skiva av min hembakta banankaka....

2 kommentarer:

/MM sa...

Härligt!!
Om man ändå hade tid att knäcka en god bok :-|

a-lo sa...

Du är bra på att hitta nya bra böcker du. Ruso-böckerna lät lovande tycker jag. Coben är alltid spännande. Skulle varvat honom tillsammans med the waterhorse kanske.

Vissa har för övrigt 70+ böcker olästa bland annat för att jag får ta över de du är klar med ;-)